March 24

0 коментара

8 Признака, Че Може Да Изпитвате Депресия

От Мартин Рохани

Болезнената ирония на депресията е, че често може да ви накара да се чувствате сякаш сте съвсем сами в страданието си, когато всъщност реалността е, че около 350 милиона души по света (само официално)  знаят как се чувствате и могат да споделят в болката ви.

Никога не е лесно да си признаем, че водим тази борба или че може да се наложи да потърсим някаква помощ, за да стъпим на краката си.  Все още има хора, които си мислят, че депресията е нещо незначително и въображаемо, което е много глупава и невежа идея.

Тази стигма се поддържа изцяло от хората, които нямат образование или опит по въпроса и тяхното мнение трябва абсолютно да се игнорира. Депресията е много реален и сериозен въпрос.

Много от тези, които страдат от това, в крайна сметка се опитват да го прикрият, което може да работи от време на време, но това, което е важно да знаете, когато сте изправени пред депресията е, че съществуват много ефективни възможности за лечение и облекчение.

Никога не трябва да се страхувате да потърсите подобен тип възможности. От друга страна, ако самите вие не сте сигурни, че това, което изпитвате, е депресия, изброените по-долу 8 признака ще ви помогнат да дешифрирате дали това, което изпитвате, е депресия или не.

Ако видите, че изпитвате някои или всички от изброените признаци, то най-вероятно изпитвате депресия и силно ви препоръчвам да се обърнете за помощ.

  1. Несъответстващ апетит и нередовно наддаване / загуба на тегло

Половината от времето не можете да съберете необходимата енергия, с която да си приготвите купа със зърнена закуска или да хапнете някоя по-здравословна храна. Все по-често се оказвате в обятията на висококачествени храни — боклуци (junk food) с високо съдържание на захар, често посред нощ и дори се улавяте, че ядете доста повече от необходимите порции.

Това често е подсъзнателен опит да накараме мозъка да ни донесе химикали на щастието, но за съжаление, това може и да се случи краткосрочно, но всъщност няма да ви помогне в дългосрочен план. Да не говорим за всички лоши последствия, които подобен тип храни имат върху вашето здраве.

  1. Прибягвате към самолечение

Може да имате усещането, че единственият начин да преминете през нощта, седмицата или месеца е да пиете или да го карате на различни видове медикаменти.

Това е много коварен процес, който може да остане незабелязан, защото често негативния ефект се натрупва постепенно.

Изведнъж, вместо да споделите по една бира с приятели, за да отпразнувате рождения си ден или повишението ви, вие по-скоро се намирате вкъщи и си пиете сами алкохола, който да ви помогне да заспите. А дори и да излезете с приятели на по една бира, то по-скоро вие не съумявате да издържите и се напивате до козирка (което се повтаря все по-често и по-често).

Алкохолът и други веюества, променящи съзнанието ви, могат да ви позволят да блокирате временно  чувствата си, но всъщност не могат да ви накарат да се почувствате по-добре и междувременно ще опустошат тялото ви.

  1. Внезапни вълни на смазваща тъга

Тук не визирам лошото настроение, предизвикано от стресов ден или трагично събитие.

Тези вълни или настроения вероятно ще ви ударят абсолютно от нищото, без да очаквате. Може дори да се почувствате сякаш имате прилично добър ден и след това внезапно да започнете да се изпълвате с отчаяние, празнота или действителна болка, придружена от изключителна тъга.

Често няма очевидна провокация за това състояние, то просто ви удря без предупреждение и може да ви отнеме дни или седмици, а дори и месеци, за да се отърсите от това.

Дори и когато уж има основателна причина това чувство да се задейства у вас, то усещането ще бъде непропорционално на нормалната и обикновена реакция. Например ще усещате чувство на смачканост и безнадеждност, защото котката ви отказва да седи до вас, или защото не можете да намерите любимия си пуловер, преди тръгване за работа.

  1. Трудни и непредвидими навици за сън

Депресията е изтощителна по много начини.

Някои хора несъзнателно се опитват да се справят с нея като не спят толкова, колкото трябва, или пък като спят непрекъснато, или пък спят 2 пъти по-малко от преди, или пък цяла вечер са само наполовина заспали, а други може дори да не могат да заспят, дори и да искат и дори и да са прекалено уморени.

Понякога умът не иска да се изключи и не ви дава възможност за почивка. От друга страна, ако спите, то може и сънят ви често да е пълен с кошмари и неспокойствие. Понякога пък ще се събудите привидно без никаква причина и след това ще се борите да си върнете съня цяла нощ, без особен успех.

  1. Загуба на различни интереси

Когато човек е депресиран, той започва да се размива във всичко, което прави. Хобитата и заниманията, които някога са ви доставяли голямо удоволствие и удовлетвореност, може да започнат да изглеждат скучни и безсмислени.

Дори ако все още изпитвате някакво желание да започнете проект или да направите нещо продуктивно, това желание трае само кратък период, преди отново да сте загубили напълно цялата мотивация.

Няма да можете да се съсредоточите върху нещо, дори когато искате, и завършването на задачите ще ви се стори като плашещо занимание.

  1. Мисли за самоубийство и/или самонараняване

Депресията е невероятно изтощително преживяване.

Оставя ни да се чувстваме абсолютно изразходвани и когато човек се бори с нещо толкова дълго, може да бъде лесно да загубим поглед от светлината, която се намира в края на тунела.

Самоубийствените идеи могат да се случат на всеки и това, че имате подобни мисли не ви прави лоши или грешни. Всички имаме своите граници и няма нищо лошо в това да сме уморени, но това, което трябва да помните, е, всяка сутрин ние се раждаме отново и ни се дават нови възможности.

Бъдещето винаги е пълно с безкрайни възможности да бъдем по-щастливи и отново.

Понякога усещаме битката като безкрайна, особено докато се борим, но щом приключим с нея, се оглеждаме назад и чувстваме, сякаш нещата не са били чак пък толкова дълги в края на краищата.

Ако мислите за самоубийство ви се въртят в главата или започвате да мислите как да навредите на себе си, винаги трябва да намерите някой, с който да разговаряте за това; някой, на когото да имате доверие, и да е съпричастен към това, което чувствате.

Не се изолирайте и не крийте болката си. Хората, които ви обичат, искат да знаят как се чувствате и искат да са до вас във всеки един момент, независимо какво се случва, повярвай ми. Не се колебайте ако изпитвате някои от тези чувства и имате нужда от помощ да ми пишете и на мейла hello@martinrohani.com .

  1. Мъглата

По-рано споменах как депресията може да ви се стори сякаш всичко в и пред вас е като на мъгла.

Може да се почувствате разфокусирани, объркани и да не можете да запомните или да си припомните ясно нещата.

Може дори да имате проблеми в общуването или с намирането на думи, които обикновено лесно намирате и изразявате.

Подобен тип „мъглявост” във всичко е често срещано явление при депресията и не сте нито луди, нито сами, в случай че това се случва с вас. Това е само временно неудобство, което може да се подобри.

  1. Тотално изтощение

Депресията обикновено носи всеобхватно изтощение, което ще се случва често с вас.

Говорим за изтощение, което е на емоционално, психическо и физическо ниво. Това е умора, каквато не сте усещали никога до сега. Може да опитвате всякакви неща за премахване на умората като кофеинови напитки или изделия, енергийни напитки, енергийни барове, лекарства за сън, етерични масла и т.н., но по някакъв начин нищо не ви помага да си починете и да се презаредите.

Това, което трябва да направите в този случай, е или да започнете да медитирате и сериозно да изследвате начинът, по който живеете живота си и да направите кардинални промени (гледай видеото по-долу за повече информация) или да предприемете пътуване до вашия личен лекар, който да ви консултира какво да направите. Обяснете на лекаря си подробно какво точно чувствате и бъдете честни за всичко това.

Може това да не е от най-забавните и лесни неща, но е необходимо да започнете да действате, за да върнете обратно цвета в живота си  и да се чувствате по-добре.

Не се затваряйте в себе си и не се тревожете за това, което хората ще си помислят за вас. Застъпете се за вашето психическо, емоционално и душевно здраве, а тези, които наистина ги е грижа за вас ще се интересуват, ще ви насърчават и ще подкрепят, по какъвто и да е начин.

Вие сте достойни и заслужавате да бъдете щастливи, радостни и здрави. Никога не трябва да се страхувате да получите помощта, от която се нуждаете, за да постигнете това щастие.

Оставям това видео тук, което съм сигурен, че ще ви бъде полезно. В него говоря какво е нужно да направим, когато сме отегчени. Темата е пряко свързана и с депресията и съм сигурен, че ще намерите още повече прозрения за това какво се случва с вас и какво можете да направите, за да се почувствате по-щастливи в дългосрочен план.

Ако тази статия ви е харесала и вдъхновила, моля, не забравяйте да  я СПОДЕЛИТЕ с вашето семейство и приятели във Facebook <3

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

Депресия, душевно, загуба, мотивация, Приятели, проблеми, трудни, успех, човек, щастие


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.