March 25

0 коментара

7 Неща, За Които Никой Не Трябва Да се Извинява

От Мартин Рохани

“Не се извинявай за нещата, които заслужаваш”

В днешно време хората все повече започват да търсят по-емпатичен и чувствителен начин на комуникация. С този тип комуникация обаче човек може понякога толкова да стане „чувствителен” , че всеки път, когато общува с някой да го прави сякаш ходи върху яйчени черупки.

Разбира се, хубаво е да си признаем, когато сме сгрешили, но понякога чувам хората да казват „Съжалявам“, дори когато изобщо не съжаляват или когато не са направили абсолютно нищо лошо.

Бъдете внимателни, ако думата „съжалявам” започва да се превръща по-скоро в автоматична реакция, а не в съзнателен отговор на дадена ситуация. Ако не сте виновни за нещо, не споменавайте тази дума! Това започва да се приема като слабост и показва липса на самоувереност, което от своя страна води до това хората да ви уважават по-малко.

Оставяме сега настрана примерите по-горе и нека видим кои са онези 7 ваши действия, за които никога не трябва да се извинявате.

Тези действия са ваше присъщо човешко право. Използвайте ги смело и не изразявайте съжаление за това, което заслужавате и е ваше право.

1. Когато вземете решения, които са различни от конвенционалното мислене.

Не позволявайте очакванията и прогнозите на хората и изобщо на обществото да ви ограничават. Вие сте силен и компетентен човек с неограничен потенциал.

Не се страхувайте да използвате своя потенциал и да направите това, което идва от сърцето ви – това нещо е правилното решение за вас, дори и да е различно от другите.

Дори ако другите смятат, че решението ви не е добро или не са доволни, ако това решение идва от сърцето ви и чувствате с цялата си душа, че наистина го искате, просто го направете. Вие най-добре знаете кое е най-доброто за вас в този момент.

2. Когато поставяте себе си на първо място.

Вие сте единственото нещо, над което имате контрол. Ако не се грижите за себе си, няма да сте в състояние да помогнете на никой друг.

Ако не можете да донесете щастие на себе си, вие не можете да направите другите щастливи. Ако не можете да се погрижите първо за себе си, не можете да се погрижите и за другите. Ако не знаете как да се справите сами с нещо, няма как да помогнете на другите да се справят също.

Винаги съм го казвал и пак ще го кажа – най-големият подарък, който човек може да направи за другите е да ги научи как да си помогнат сами на себе си. Помогни първо на себе си и си подари този подарък, ако родителите не са го направили вместо теб.

3. Когато създавате на планове, без да се консултирате с другите.

Никой не е отговорен пред никого, когато стане въпрос за личния живот. Какво ще изберете да направите с парите, времето и ресурсите си зависи изцяло от вас.

Не позволявайте на другите да искат да ви се бъркат в бизнеса, където всъщност нямат никаква работа там. Всеки човек има пълния капацитет да се погрижи и да отговаря за себе си. Никога не трябва да чувствате зле за това, че взимате решения в живота и бизнеса ви, без одобрението на другите.

4. Когато се чувствате удобно с интимността.

На първо място интимността е здравословна. Тя облекчава стреса и е страхотна възможност човек да изгори малко калории и да се чувства отлично!

Социалната стигма ни учи, че това е табу тема – кара ни да не се чувстваме некомфортно с интимността.

Жените се учат да се самоограничават или да играят ролята на аксесоар за мъжете. Мъжете са научени да си мислят, че ако имат силни желания, значи са животни. НИЩО от тези неща не е вярно.

Всеки си има своята уникална самоличност. Потърсете какво наистина ви вълнува да направите с партньора си и ако си имате доверие и ви харесва, тогава го правете и му се насладете.

Както се казва „Правете любов, а не война”.

5. Когато си изказваш собственото мнение.

Няма такова нещо като некомпетентен или глупав въпрос или мнение. Вашият глас е напълно валиден и вашите мнения са уникални сами по себе си. Не се притеснявайте да изразявате вашите мисли с увереност. Бъдете смели, когато давате вашите идеи.

И не забравяйте да уважавате другите, дори когато те не ви уважават. Не е нужно да ги търпите, но винаги трябва да проявявате уважение.

6. Когато кажеш „Не”.

Поставянето на граници е от изключително значение, ако искаме да се чувстваме щастливи. Ако нещо не ви е приятно или не искате да го направите, помнете, че вие сте личност, която заслужава да съхрани себе си и да има респект към себе си.

Ако не искате да участвате в нещо, просто кажете „Не” или че не ви е приятно да се занимавате с това.

Онези, които се опитват да спорят с вас, когато кажете „Не” са егоисти, а не вие.

7. Когато очаквате повече.

Винаги трябва да напредвате и да вървите напред. Дълбоко в себе си всички знаем, че сме един постоянно развиващ се организъм, който може да предложи, направи и постигне повече и повече с всеки изминал ден.

Приканвам ви да бъдете готови да се възползвате от своя потенциал и да превърнете вашите потенциални резервоари в реалност.

Това са седемте неща, за които всеки уважаващ себе си човек смятам, че не трябва да се извинява. Надявам се да ви помогнат да живеете един по-достоен и стойностен живот.

Ако тази статия ви е харесала и вдъхновила, моля, не забравяйте да  я СПОДЕЛИТЕ с вашето семейство и приятели във Facebook <3

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

душа, живот, Заслужаваш, значение, Приятели, човек, щастие


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.