April 18

0 коментара

5 основни причини, защо задължително трябва да си вземеш почивка

От Мартин Рохани

Тази статия е специално направена за моите колеги работохолици. Ако и вие сте такъв човек, то сега повторете след мен: Работата не е най-ценното нещо в нашия живот! Има хора, които ни обичат и те заслужават много повече внимание от офис пространството ни.

Вече близо 2 години работя за себе си. Напуснах корпоративния живот и реших, че искам да имам свободата да преценя кога да работя и кога не – какво да правя и какво не. Започнах да развивам своя бранд, отделно още други свои проекти, които са фокусирани върху това да помагам на хората да развиват своите бизнеси.

Оказа се, че да работиш за себе си е много по-пристрастяващо, отколкото си мислиш. Започваш да се захласваш, виждаш, че работата ти носи успехи и ти си казваш „Уау! Давай да работя още повече, за да имам още по-големи резултати!” и така си продължаваш още и още и още…. докато в един момент пропускаш едни по-ценни неща, които предстои да изброя.

Разбира се тук не се оплаквам. Радвам се, че правя това, в което съм добър, че хората го оценят и че имам свободата да нямам шеф над главата си. Това не може да се замени с никаква заплата! Въпросът е, че в един момент човек отива в една друга крайност, в която от свободен, се превръща в затворник на собствения си работохолизъм. В един момент си даваш сметка, че всъщност не си спрял да работиш и че всъщност пропускаш истински значимите неща в живота.

Какво имам предвид, когато казвам това?

Когато си изключително отдаден на работата си, ти просто започваш да прекарваш все по-голямата част от времето си само работейки и нищо друго. А през останалото време, когато не работиш, ти започваш да говориш и да мислиш за работа.

Но сега се обръщам към всички мои колеги работохолици: трябва да осъзнаете, че в живота има повече и по-ценни неща от вашата работа. В един момент е нужно да си дадете сметка, че трябва да имате хобита и други интересни дейности, които да правите извън работата си. Да не говорим, че стоенето на дълги часове на стол, докато се взирате в екрана на компютъра е абсолютно вредно за вашето здраве, но това е най-малката причина в случая (но в никакъв случай по-малко важна!).

Има много причина защо трябва да излезете от своята кутия и да оцените света, който се намира извън работното ви място. Казвам ви го като човек, който се сблъсква с тази действителност и вижда какви са негативите на работохолизма.

Независимо дали работите за себе си или за друг, тук реших да изброя кои са петте основни причини, поради които трябва да намалите работохолизма и да отделите време за ценните неща в живота.

1. Вие пропускате ценни мигове с приятелите и семейството си.

Дългите часове работа показва, че имате все по-малко време за хората, които обичате. За съжаление, ако този ваш навик продължи твърде дълго, любимите за вас хора могат да интерпретират това сякаш работата ви е по-важна, отколкото те. В крайна сметка вашите приятели и семейство може да започнат умишлено да ви избягват или изобщо да спрат да общуват с вас и не защото го искат, а защото виждат, че това се превръща в мисия невъзможна.

2. Пренебрегвате храненето си.

Каква храна ядете, докато работите непрекъснато през целия ден? Предполагам нещо бързо или не особено прясно сготвено? Това не е достатъчно, особено ако искате да сте свежи и съсредоточени през целия ден и да поддържате подходящите енергийни нива на тялото си. Трябва да се грижите повече за вашата диета през работното време. Опитайте да проучите квартала, където е вашето работно място. Може да намерите някой малък ресторант, предлагащ прясно сготвена здравословна храна, която ще поддържа ума ви остър и настроен за работа.

3. Спирате да се движите и да спортувате.

Упражненията трябва да заемат важна част от ежедневието ви. Особено когато работите физически неактивна работа. Хората, които работят до късни часове са склонни да прескачат тази част. И след като седят по цял ден пред компютъра, те просто се прибират вкъщи, (или ако си работят от вкъщи прости си) вземат душ и си лягат. Този график е наистина вреден за вашето физическо здраве. Уверете се, че винаги отделяте време за упражнения и движения на тялото ви, дори ако това е просто разходка по време на вашата обедна почивка.

4. Не отделяте време за хобитата си.

Имате ли някаква друга страст извън работното си място? Е, би трябвало да имате.  Хобитата са огромно облекчение за стреса. Следователно те са полезни за вашето психично, емоционално и физическо здраве. Ще се изненадате колко освободено ще се почувствате, когато отделяте време, което да го прекарвате далеч от работата, с която се стресирате ежедневно. Понякога, когато се забиете в някакъв сложен проблем и не можете да намерите решение, всичко, от което се нуждаете, е просто малка почивка.

5. Все по-често ще пренатоварвате ума си.

Когато не си почивате редовно по време на работа, мозъкът ви определено ще намали своите обороти и в един момент ще спре да работи в обичайната си динамика. Умственото пренатоварване е нещо доста често срещано сред работохолиците. Уверете се, че не претоварвате ума си, защото това може да доведе до сериозни проблеми с концентрацията и следователно да повлияе на ефективността на работата ви.

Нездравословно хранене, по цял ден себена на стола, недостатъчно прекарано време с любимите хора и пропускането да се насладим на малките неща в живота… това ли е начинът, по който си представяте да прекарате остатъка от живота си? Вероятно не. Затова си починете, отидете на разходка, оценете слънцето, запознайте се с някой човек, усмихнете се на непознат, прегърнете някой, помогнете на приятел, разговаряйте със семейството си… има много ценни неща, които може да пропускате. Бъдете там за тях, но най-вече бъдете там, заради себе си. Не позволявайте на работата да вземе превес над живота ви.

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

важните неща в живота, почивка, приятели и семейство, работохолици


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.