March 27

0 коментара

10 Неща, За Които Може Да Съжаляваме Накрая На Живота Си

От Мартин Рохани

Реших да си направя кратко проучване между приятели и познати, (които спокойно можем да кажем, че са си поживели достатъчно), за нещата, за които съжаляват, че не са направили.

Основната ми цел беше да видя какво лично аз мога да направя сега, за да не съжалявам след това, че съм го пропуснал и как да подобря живота си още повече, докато имам това време. Интервютата се оказва повече от интересни, защото до голяма степен отговорите на тези хора се припокриваха, без да се познават един друг.

Очевидно в някаква степен хората можем да стигнем до едни и същи мъдрости, когато слушаме сърцето си. Понякога тази мъдрост се откроява към повечето в по-късен етап, когато вече е твърде късно. Тук ще видим кои сатези мъдрости и силно се надявам думите на тези хора да ви мотивират и живеете живот, който някой ден, когато погледнете назад, да не съжалявате за нищо.

Тези 10 неща са толкова силни, че силно препоръчвам на всеки да си ги принтира и сложи на място, където да ги вижда всеки ден.

Преди да преминем към 10-те неща, ето какво ми сподели един от интервюиращите:

„Когато си млад, винаги си мислиш, че имаш достатъчно време да правиш това, което искаш.

Смяташ, че имаш безкрайно много време, за да минеш през всички неща, които си си наумил да правиш; да си оправиш отношенията с хората, с които си се карал; да довършиш образованието си, да си намериш мечтаната работа или да живееш живота, който си мечтал и още много други неща…

Но времето е мимолетно и преди да го узнаеш, ти вече се намираш почти в края на живота си. Не ти казвам това, за да те депресирам или за да те разтревожа относно остаряването, казвам ти това, защото си още млад, да се събудиш и да помогнеш и на другите да се събудят и да избегнете тези съжаления, за които аз и хората, които интервюираш имаме в живота си.”.

Само тези думи са достатъчни, за да се замислим над следващите редове, които предстоят. Тук ще сложа онези 10 неща, които се повтаряха при почти всички, които интервюирах, така че нека сега видим за какво може да съжаляваш накрая на живота си:

Ще изброявам нещата оптново, цитирайки думите на хората:

1. „Иска ми се да се бях интересувала по-малко от това, което другите хора си мислят”

„Хората сме склонни да се грижим твърде много за това, което другите мислят за нас. Обаче повечето хора, за които си загрижен, изобщо не мислят за теб.

А дори да мислят за теб, защо трябва да има значение какво мисли някой друг за теб? Нараняваш ли себе си или някой друг от това, което правиш? Извършваш ли някакви престъпления? Щастлив ли си от живота си?

Едва тогава, когато осъзнаеш колко малко хора наистина мислят за теб, ти осъзнаваш колко време и енергия си пропилял, притеснявайки и тревожейките се за мнението на другите.”

2. „Иска ми се да отстоявах себе си повече”

„Понякога е твърде лесно да се мислиш, че ако си мълчиш ти ще зарадваш всички, че хората ще те харесват повече и партньорът ти няма да избяга с никой друг.

Ние сме научени да бъдем мили и да не нараняваме чувствата на другите, което не е лошо, освен, ако не го правиш за сметка на собственото си щастие – тогава си създаваш собствения ад.”

3. „Иска ми се да следвах истинските ми мечти – нещата, от които наистина се интересувах”

„Толкова е лесно да се съблазниш от стабилна заплата, рутина и комфортен живот… но на каква сметка?

Не ставай лекар, адвокат, медицинска сестра, терапевт или каквото там щеш само, защото това твоите семейство или приятели очакват това от теб.

Истински емоционално удовлетворен си, когато правиш онова, което наистина обичаш да правиш. Сега предпочитам 1 година да правя само това, което обичам, отколкото 30 години нещо, което не харесвам, но вече съм стара, не ми останаха сили!”

4. „Ще ми се последният разговор с баща ми да не беше спор”

„Животът е кратък и никога не знаеш кога за последен път ще говориш с някого, когото обичаш. Последното нещо, което кажеш на някого, ще бъде това, което помниш най-много, след като го няма.

Винаги помни това и никога не завършвай разговор с любим човек с груба дума, спор или критика.”

5. „Иска ми се да бях живял повече за момента”

„Като гледаш внуците ти как растат някак си осъзнаваш колко кратко и ценно е времето ти всъщност. С напредването на възрастта много от нас живеят все по-малко в настоящето.

Винаги сме заети да работим, да се занимаваме с разговори по телефона, да вършим задачи, да спорим и т.н.

Трябва да имаш моменти, в които оставяш всички мисли, устройства и цялата си работа за утре и просто да се наслаждаваш на този момент колкото се може повече.

6. „Иска ми се да работех по-малко”

„Говорейки за работа, винаги помни, че ти ще бъдеш млад само веднъж, децата ти ще бъдат малки само веднъж.

Повече хора трябва да се събудят за това и да осъзнаят, че финансовият успех или постигането на кариера не е непременно равно на щастие и изпълнен живот.”

7. „Иска ми се да се бях доверила по-често на инстинктите си”

„Това, което ти носи най-много радост в живота е да взимаш свои собствени решения – това ти носи увереност, удовлетворение и радост от живота. Ако се противопоставиш на своята интуиция само ще си донесеш негодувание, огорчение и нещастие – помни ми думата.”

8. „Иска ми се да не се бях притеснявал толкова много”

„Проблеми винаги ще имаш в живота. Случват се на всички нас. Но да си губиш времето в притеснения и тревоги няма да ти помогне с нищо.

Вместо да се притесняваш за нещата, направи нещо по въпроса, за да разрешиш проблема. Ако един проблем не е възможно да се реши, тогава няма смисъл да се притесняваш. Това няма да ти помогне, ще ти донесе само заболявания и нещастие.”

9. „Иска ми се да се бях погрижила по-добре за себе си”

“Проблемите със здравето винаги те карат да се замислиш, че ако си се хранил по-здравословно, ако си спортувал, ако си работил по-малко и ако си се стресирал по-малко, то най-вероятно е нямало да си в това лошо здраве, както си сега.

Не е нужно да ти казвам, че всякакви изследвания показват, че ще бъдеш много по-здрав, ако се храниш здравословно и ако спортуваш, отколкото ако пушиш и пиеш.

Но, така или иначе правих тези неща, нали уж беше модерно… и сега съжалявам много за това. Всеки държи в себе си ключа да бъде по-здрав и да живее по-дълго.”

10. „Искаше ми се да бях оценявал хората повече”

„Ако приемаш хората за даденост тогава те очакват неприятни последици; ще ти става все по-трудно да се справяш с живота по-късно, защото тогава няма да има никой до теб.

Неслучайно я има поговорката „Не знаеш какво имаш, докато не го изгубиш” – тя е едно от най-точните твърдения за хората.

Независимо дали става въпрос за твоята съпруга (или съпруг), приятел, член на семейството, детето, твоето здраве или просто младостта ти, оценявай всичко всеки един ден, без значение колко тривиален е той. Наслаждавай се и благодари за всичко!”

И така, с това приключихме десетте неща, за които може да съжаляваме накрая на живота си. Надявам се статията да ви е била интересна и да ви е вдъхновила и ако е така не забравяйте да  я СПОДЕЛИТЕ с вашето семейство и приятели във Facebook <3

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

живот, значение, мечти, негодувание, нещастие, приятел, Приятели, проблеми, радост, смисъл, трудно, успех, човек, щастие


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.