October 8

0 коментара

Тревогата не ти служи за нищо

От Мартин Рохани

Съвсем наскоро осъзнах, че единственото нещо, което безпокойството може да ти даде, е абсолютно нищо… просто безсмислена загуба на време, енергия и ресурси. Тревогата те кара да си мислиш, че ти е необходима, но всъщност не ти служи за нищо полезно.

Всичко започна преди месец, когато се разболях от вирус и за пръв път започнах да кашлям до степен, в която не можех да говоря вече близо месец. Точно това ми е най-голямата слабост, защото без говор не мога да правя видеоклиповете, които толкова обичам.

Буквално прекарах първите седмици по доктори, пиене на лекарства, билки и диети и какво ли не. Докато другите хора си говорят си, ядат каквото си искат и се усмихват, аз не мога и дума да продумам от кашлица.

Суха. Непродуктивна. Кашлица.

Макар че беше интензивно и плашещо, докато си седях за пореден ден при личния лекар, се чудех дали просто умът ми е увеличил кашлицата на стресова основа и реално сам да си причинявам това. Затова малко по-късно се прибрах, седнах си на лаптопа, съсредоточих се върху задачите си, докато слушах едновременно успокояваща музика, възхитен от хубавото време, докато фантазирам какво хубаво видео предстои да направя и просто се втренчих в ъгъла на стаята.

Вярваш или не, почти забравих, че бях болен и се фокусирах толкова върху нещата, които правех, че направо се почувствах сякаш си летя по средата на стаята. Докато кашлицата не ме върна обратно в реалността. Буквално корема ми се стегна от кашлица и не след дълго отново отидох в кабинета при доктора. Отново, той нищо не откри и ми каза да си пия лекарствата.

Но това продължи вече месец и толкова безпомощен и отчаян се чувствах, че започнах сам да си търся причините и да си поставям диагнозите. Започнах да търся в Google причините за моите симптоми в съчетание с термини като „суха кашлица – рак на дробовете” или „суха кашлица – рак на черния дроб” и т.н. Толкова се вманиачих, че може да съм болен от какво ли не, че започнах да изследвам рентгенови снимки на хора, които са болни от всякакъв тип белодробни болести. Пръстите ми трепереха, дишането ми стана по-трудно, а очите ми бяха ококорени, че започнаха да наподобяват на новородено бебе, което гледа в лампа.

Втурнах се в банята и започнах да изследвам всеки ъгъл от дробовете си. Търсих бучки и обезцветявания, като се опитвах да дишам нормално, без да кашлям. Представих си опустошеното лице на близките ми, когато научат, че ще прекарам останалата част от живота си в болницата.

Чух в главата си как близките ми плачат, когато им казвам ниската честота на оцеляване за хората с рак на белите дробове. Започнах да търся алтернативни методи за лечение, книги, лечители и т.н. Проклех себе си не защото ме беше яд, че ще умра, а по-скоро, че чакам толкова дълго, за да направя някои неща и да кажа някои думи на определени хора.

И тогава намерих бучките в гръдния си кош. Първо докоснах една от дясната страна. След това забелязах и друга от другата страна. И после няколко по-малки на гърба ми. Усетих устата си суха и размита. Кожата ми изглеждаше стопена и бледа. Гърдите ми изгоряха и се свиха на кълбо. Докато се обаждах на близките си за алтернативни съвети за лечение на кашлицата вече бях убеден, че краят е близо.

Забравих вече за личния си лекар и веднага се втурнах към Военномедицинската академия, за да ми направят пълен преглед, рентген, кръвна картина и каквото е необходимо. След рентгена се оказа, че….

….просто имам продължителна суха кашлица. (а бучките, които съм „напипал”, са били просто произведение на моето голямо въображение, защото после… ги нямаше…)

Докато се прибирах с празни ръце от моята Джеймс Бонд мисия с таен код „Бели Дробове”, започнах да си се чудя, защо изобщо си го причиних цялото това нещо и се вкарах в такава драма и ужас. Защо изобщо превърнах непознатото в катастрофа, преди да се докаже нещо черно на бяло?

Това беше един огромен урок за мен, който ми напомни нещо съществено, а именно че 80% от проблемите ни са само в нашата глава. Осъзнах, че това беше момент, в който не мислех, изгубих яснота на съзнанието си и започнах да реагирам на емоционалните си импулси, без да си давам сметка, че това може само да ме разболее и съсипе още повече.

Дадох си много ясно да разбера, че ако се тревожим, докато всичко е наред, тогава просто си губим от ценното време. Ако се тревожим и нещо не е наред, тогава ние отново си губим от ценно време.

Благодарен съм, че отново разполагам с физическото си здраве и че кашлицата ми все повече намалява, но сега осъзнавам, че спокойното и позитивното психическо състояние, дори и в моменти на борба с болестите, е също толкова важно, колкото в моментите, когато се чувстваме физически добре и здравословно.

Надявам се, че тази история ти е била полезна и ти пожелавам успешна седмица!

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

загуба, лечители, съвети, трудно


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.