October 13

0 коментара

Снимката, която ме накара да се откажа от боклука

От Мартин Рохани

Само преди седмица прочетох статия за един мъртъв кит и видях снимка, която остави силен отпечатък в мен, който ме разтърси и ще запомня завинаги. Разбира се, рибите и китовете непрекъснато стигат до плажа и се разпадат там, и това винаги е тъжно – но най-шокиращото нещо беше нещото, което намериха в самия кит.

30 килограма пластмаса!

Mountain View


(Ако не можеш да видиш снимката, цъкни тук -> https://goo.gl/Xd67NT )

Според научни проучвания пластмасовата криза е наистина глобална, а числата са зашеметяващи. Изследване от 2015 г. установи, че между 4.8 и 12.7 милиона тона пластмаса се изхвърля всяка година в океана. До 2050 г. в океана ще има по-голяма пластмасова маса, отколкото масата на всички риби, които се намират в него.

След като прочетох това, реших да променя нещо и да експериментирам, докато не намеря решение за себе си. Винаги, когато споделям нещо, първо го тествам върху себе си и чак тогава го споделям с теб.

Реших тотално да намаля употребата на пластмаса в ежедневието си. През последната седмица бях зает да правя видеа, да работя по предстояща програма, да правя срещи с хора и да пиша следващата си книга. Докато правех това, реших да осъзнато да взимам решение за количеството пластмаса, което ще използвам.

Живея точно в центъра на София и виждам от първа ръка как, не само София, но и по-големите градове се приближават все повече към употреба на пластмаса. А София направо ме разтърсва!

Използването на пластмаса е толкова разпространено и несъзнателно, че граничи с нелепото. И докато София е град, в който се раждат много интересни личности, бизнеси, нови идеи и визии за страната, когато става дума за пластмаса, София все още спи.

Промените, които направих …

Вече една седмица, след като видях снимката, отказвам да използвам пластмасови бутилки за вода. Така че пия от кранчето или ако има друго място за наливане, използвам стъклена бутилка. Противно на популярното вярване, че чешмяната вода не е за пиене, в повечето райони на България водата е напълно безопасна.

В краен случай си купувам стъклени бутилки с минерална вода, защото след това тази бутилка може да се преработи и да се използва още стотици пъти, без да се замърсява околната среда. От сега нататък, когато нощувам в някакъв хотел или някъде по морето, тотално ще отказвам всякакви видове пластмасови бутилки или чаши с вода.

Отказах да ходя в заведения, в които се използват пластмасови чаши. Вече намерих вариант, в който аз ще си нося чашата и ще ми наливат в нея. Сигурно няма да се случва често, но когато има повод, тази чаша ще е в чантата ми.

Отказах да използвам пластмасови торбички и вместо това използвам винаги една и съща. Вече когато вляза в магазина и ме питат „Торбичка желаете ли”, учтиво отговарям „Не, благодаря. Нося си.” и си я изваждам от джобовете. И така повтарям този процес, докато не се скъса. Ако нямам торбичка в мен, купувам хартиена. Ще проверя тези дни какви са вариантите за шита торба, която да използвам поне 2-3 години.

Склонен съм все по-често да си взимам свои ножици и вилици, когато почивам някъде и се надявам така да намаля използването на пластмаса поне с 80% . Само като се замисля, че тази пластмаса отива в депо за отпадъци и че след това ще остане на Земята в продължение на 1000 години или че може да влезе в корема на някой кит, ми е напълно достатъчна мотивация да променя начина си на живот.

Със сигурност всяко едно семейство, всяка една бутка , всеки един магазин, кафене или хотел може да промени политиката си за използване на пластмаса и това ще помогне да решим този нарастващ проблем. Но ако всички продължим да използваме все повече пластмаса, тогава няма да е далеч момента, когато ще се нуждаем от още 2-3 планети, които да поемат нашите консумативи.

Но в същото време има надежда.

Вече почти навсякъде в България, по улици, в офиси, в молове и летища се появяват минерални машини, които прочистват водата от тръбите, вместо да използват големите пластмасови бутилки.

Започват да се появяват все повече ЕКО кошчета за изхвърляне на разделни отпадъци. Всичко това насърчава хората да използват свои чаши, вместо да взимат пластмасови бутилки, както и да изхвърлят разделно отпадъците си. Освен това и по магазините все по-често предлагат хартиени ЕКО торби, които се разграждат лесно.

И не само това… но хората се събуждат.

Все повече се появяват ЕКО кампании, които насърчават останалите да бъдат осъзнати за взаимовръзката между човешкото ежедневие и природата. Аз ще се опитам да дам всичко, което е по силите да живея по този осъзнат начин и да покажа този начин на живот на близките хора до мен, както и на бъдещите си деца.

Това е единствената земя, която имаме. Нека да я третираме с цялото си уважение и любов, които можем да дадем.

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

живот, мотивация


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.