Причини, заради които хората започват да заекват

Когато човек развие заекване или родител осъзнае, че детето му развива заекване, те съвсем естествено искат да открият причината. Може да бъде много тревожно и обезпокоително за човек (или за родителите на нечие дете), когато заекването започне да се случва. От какво всъщност се причинява заекването?

Отговорът е, че много неща могат да предизвикат заекване. Ето кои са най-често срещаните:

  1. Травматично събитие
  2. Агресивни родители или роднина
  3. Копиране на някой, който заеква, след което започване на естествено заекване

При мен имаше момент, в който майка ми започна да се държи агресивно към мен. Тогава започнах да заеквам, защото тя не ми позволяваше да изразявам своите чувства и мнение. Дори и сега като се замисля за това ми звучи странно, знаейки колко добре изразявам себе си, но е факт. Буквално се чувствах като ‘забил’. Заекването беше на емоционална основа.

Веднага щом разбрах какво се случва поправих това нещо и започнах да поставям ясни граници и да изразявам своите емоции. Заекването изчезна. От тогава не съм позволявал да се случва.

Ето и друга случка – миналата година си говорих с една приятелка, която ми сподели как е развила заекване. Спомням си, че тя говореше, без заекване, когато беше по-малка. Изведнъж на 27 годишна възраст беше започнала да заеква. Тя вече си имаше детенце, пък и помня, че от доста време се вълнуваше от перспективата да стане майка.

Разказа ми, че е била много притеснена от раждането и приятелите й са я навивали колко болезнено било това преживяване и т.н. Тя ми сподели, че те само са я дразнели, тъй като не всички раждания трябва да са някакви болезнени преживявания и се е опитала да бъде отпусната и да не се тревожи.

Когато денят на раждането пристигнал за съжаление раждането е станало по-трудно и тя е реагирала изключително шокирано за това колко неприятно се е случило при нея. Родило се е напълно здраво и хубаво момче, но след раждането тя е развила леко заекване.

Близо 6 месеца по-късно заекването при нея изчезна. Оказа се, че тя е работила над себе си и над емоционалния шок, който е преживява, ходила е на медитации и така се е оправила.

В този смисъл не всички хора, които заекват, го имат това нещо от най-ранна възраст, при някои се случва по-късно. Във всеки случай заекването не е нужно да остава до края на живота ни. Често причината е чисто емоционална и ако успеем да осъзнаем къде точно е причината, тогава вече е лесно, защото можем да работим над нея и да постигнем тази емоционална свобода – следователно и свобода от заекване.

Друг човек, който познавам не е имал заекване до 19 години. Като е станал на 19 той преживява автомобилна катастрофа и това е била причината за неговото заекване. Все още продължава да заеква, но съм сигурен, че ако работи над себе си, заекването ще намалее.

[НОВО] Практическо обучение за всеки, който иска да привлече момичето не с това, което има и не с това, което прави, а с това, КОЕТО Е.

Събитието започва след:

09
денa
03
часа
49
минути
51
секунди

Освен това много хора, които заекват пък имат родител или роднина, който има заекване и те са придобили навика да заекват вероятно от този човек.

Тук изброих най-често срещаните причини за заекване и съм сигурен, че ако човек пожелае, независимо каква е неговата причина, той може да намери решение и да спре да заеква. Има вече много методи за спиране на заекване, който знам, че работят и всеки, който поиска може да потърси и да ги опита.

А ако самите ние искаме да помогнем на приятел или роднина да спре да заеква, можем да го насочим към специалист, но най-важното е да накараме този човек да се чувства добре. Често най-добрия лек за всичко е хубавото настроение и възможността да позволим на хората около нас да се чувстват емоционално свободни.

Надявам се, че тази статия ти е била полезна. Ако ти е харесала можеш да я споделиш с приятелите си. Ако искаш да получаваш още полезни материали, статии и безплатна книжка, абонирай се от формата по-долу.

Adios и до скоро!

About the Author Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм мотиватор, влогър и автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора". Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com . Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите си.Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години.Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.

follow me on: