April 12

0 коментара

Прегръдката е най-красивата форма на общуване

От Мартин Рохани

7 научни причини защо прегръдките са важни за цялостното ни благосъстояние.

Кой е най-ефективният начин за изразяване на любов?

Изказването на думата „обичам те” е най-очевидният начин да изразим чувствата си към някой човек. И все пак не е най-добрият. В крайна сметка думите не означават нищо, ако не отразяват нашите действия. Ето защо е важно да изразяваме чувствата си към някого и чрез жестове.

Едно от най-лесните неща, които можем да направим в тази насока, е просто да прегърнем човека, когото обичаме. Прегръдката е чудесен начин да покажете привързаност, щастие и обич, защото включва установяването на тясна физическа връзка с другия човек. И това не е всичко, оказва се, че прегръдките като цяло са от наистина голямо значение за цялостното ни благосъстояние.

Според Вирджиния Сатир, известен автор и терапевт, прегръдките са жизненоважни за нашето оцеляване и личностно израстване. Те се оказват съществени за нашето здраве и комфорт. Има много изследвания по темата, които потвърждават ползите от прегръдката на физическо, емоционално и ментално ниво.

Тук реших да изброя поне 7 причини, поради които прегръдките са изключително важни за нашето цялостно благосъстояние:

1. Облекчават емоционалната болка.

Ако сте се натъжили, депресирали или скърбите, то прегръдките всъщност могат да ви помогнат да преодолеете болката. Нечия прегръдка може да ви накара да се почувствате по-спокойни и да балансирате емоциите си, което е необходима стъпка, ако преминете през труден период.

2. Прегръдките са полезни за цялостното ни здраве.

Според проучване, проведено през 2014 г., ежедневните прегръдки намалят нивата на стрес и стимулират имунната система. Хората, които получават ежедневни прегръдки, имат по-силна имунна система, което означава, че е по-малко вероятно да се разболеят. Ето защо прегръдките са много важна част за цялостното ни здраве.

3. Намаляват стреса.

Прегръдките имат положителен ефект върху психичното ни благосъстояние. Намалявайки нивата на кортизола, прегръдките ни успокояват, намаляват страховете ни и ни помагат да се отпуснем. Прегръдките са чудесен инструмент за подобряване на настроението ни. Те ни накарат да се чувстваме по-спокойни в каквато и да е било стресова ситуация.

4. Облекчават тревожността и повишават увереността.

Хората, които страдат от тревожност, определено биха се почувствали по-облекчени, след като бъдат прегърнати. Това се потвърждава и от учени, които доказаха, че прегръдките могат да облекчат страха при неуверените хора.

Ето какво казва психологическият учен и изследовател, Сандър Коул, от „VU University Amsterdam”:

„Докосването между хората е толкова мощен механизъм, че дори физически неодушевени обекти, симулиращи докосване от друг човек, могат да внушат на даден човек усещане за екзистенциално значение”.

5. Прегръдките са средство за комуникация.

Обикновено общуването с другите хора се базира до устно или лицево разпознаване. От друга страна ние можем да си изпращаме съобщение и чрез докосване на различни части от нашето тяло.

Например, хората, които не се познават, могат да си изпращат и получават съобщения, докосвайки различни части от собствените си тела. Някои от емоциите, които могат да се изразят по този начин, са омраза, притеснение, отвращение, възхищение, признателност, радост, скръб или състрадание.

Ето защо прегръщането може лесно да ни помогне да изразим своята признателност и топли чувства към друг човек по недвусмислен начин.

6. Активират се  чакрите на тялото.

Изненадващо, прегръщането може да активира някои от най-важните чакри на нашето тяло като например чакрата на слънчевия сплит. Прегръдките също така могат да стимулират тимусната ни жлеза и по този начин да провокират тялото ни да произвежда повече бели клетки.

7. Помагат на парасимпатиковата система да функционира правилно.

Друго важно предимство на прегръщането е фактът, че те могат да променят кожата ни. Прегръдките при някои хора показват промяна в проводимостта на кожата на този човек. Резултатът е по-високи нива на влажност и електричество на кожата (което предполага, че парасимпатиковата нервна система функционира по-добре).

Безспорно прегръдките ни правят както нас, така и нашите близки по-щастливи и по-здрави.

Така че, да се надявам да започнете да прегръщате близките до вас по-често.

Ако статията ви е харесала и вдъхновила, моля, не забравяйте да я споделите с вашето семейство и приятели във Facebook от бутоните за споделяне по-долу <3

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

намаляване на стреса, прегдърка, прегръдки


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.