March 14

0 коментара

Позволи си да ИЗГУБИШ

От Мартин Рохани

Едно от най-надценените неща в нашето общество е, че трябва да бъдем прави. Всички познаваме някой, който винаги иска да е прав.

Такъв човек превръща абсолютно всичко в аргумент, достоен да бъде чут от съдебната палата в София, зареден до главата с контрааргументи и обвинения към другия човек. Такъв тип хора откриват дупки във всичко, което казваме, дори и да се съгласим с тях. И разбира се, тези типове хора винаги имат нужда да кажат последната дума, дори ако това означава да омаловажат или пренебрегнат твоите чувства.

Разбира се, не всеки се държи по този „праведен” начин през цялото време, но най-вероятно всички ние сме се опитвали от време на време да спечелим нечий аргумент.

Може би това се случва, защото искаш да бъдеш видян като по-силен или интелигентен човек, или може би просто е упоритото съпротивление срещу някой, който се опитва да ни „огъне”. Какъвто и да е случаят, всички ние от време на време провеждаме определени разговори, с цел да победим.

Иронията тук е, че тази победата, към която се стремим много рядко се усеща като сладка победа. Даже напротив, вместо като един умел и силен боец да си получим нашата заслужена сладка награда след битката, ние получаваме една горчива (за дълго време) и неудовлетворяваща награда.

Какво имам предвид, когато казвам това?

Научни изследвания показват, че хората, които са крайно конкурентни имат по-малко удоволствие от успехите си, отколкото техните по-малки бойни единици. Причината това да се случва, е защото тези хора много рядко са доволни от постиженията си и са винаги готови и нащрек за следващата победа.

Може би по-важното тук е, че хората, които изпитват нужда през цялото време да бъдат прави, прекарват много повече време в битки и жажда за победа, отколкото да слушат и да разбират останалите (силните отношения изискват последното).

И защо споделям всичкото това нещо?

Защото аз бях от тези силни бойни единици. Буквално току-що описах себе си, какъвто  бях преди няколко години. Заради това изгубих много приятели и хора, които искрено ги беше грижа за мен. Научих този урок по трудния и болезнен начин.

И тук някой може да си каже „Но как е възможно? Та ти си толкова разбиращ и емпатичен!?”.

Именно! Хората, които са сензитивни, силно емпатични и разбиращи най-често преминават през тази фаза. Тя им служи като щит, за да прикрият своя страх от отхвърляне и нараняване. Докато в един момент те не осъзнаят, че този щит не им носи смисъл и не им служи нито в тяхна полза, нито в полза на хората, които ги обичат.

Пиша това особено за онези, които усещат, че се намират в тази фаза; за онези хора, които усещат, че искат да направят промяна и да махнат този щит, но не знаят какъв друг избор да предприемат. Ако и ти донякъде усещаш, че попадаш в тази категория, тогава днес, вместо да се бориш за победа, опитай се да направиш истинско общуване – да чуеш и да бъдеш чут.

Опитай да изразиш мислите си, без да се въоръжаваш за поредната битка, без да се опитваш да виждаш нещата само по своя начин. Опитай се да видиш гледната точка на другия човек, докато в същото време не се отказваш от собствените си идеи.

И ако следващият път възникне някой спор, макар и другия човек да не е прав и да не ти звучи толкова справедлив, колкото си ти самият, тогава си спомни, че понякога е по-добре да загубиш, но да запазиш своя вътрешен мир, щастие и като цяло да съхраниш целия си ден, вместо да спечелиш и да получиш една горчива „награда”, която да ти скапа деня.

Каквото и да се случва ти не можеш да контролираш нито спокойствието, нито действията на човека отсреща, но можеш да повлияеш на собствените си такива.

Надявам се, че тази статия ти е била полезна. Ако ти е харесала можеш да я споделиш с приятелите си. Ако искаш да получаваш още полезни материали, статии и безплатна книжка, абонирай се от формата по-долу. 

Adios и до скоро! 🙂

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

избор, мир, Приятели, смисъл, страх, човек, щастие


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.