April 17

0 коментара

Нека сме осъзнати за настоящия момент (кратка мъдрост)

От Мартин Рохани

„Нека не гледаме в миналото с гняв, нито в бъдещето със страх, а просто да се огледаме наоколо и да бъдем осъзнати в настоящия момент.“ ~ Джеймс Търбър

Когато фокусираме вниманието си върху това, което в този момент е пред нас, вчерашните проблеми започват да изглеждат много по-малко катастрофални, а утрешната несигурност изглежда много по-малко страшна. Тази фокусираност в настоящия момент ни води към това да сме осъзнати, че сме тук и сега в настоящето.

Настоящият момент е единственото реално и действително нещо, което се случва. Фокусирайки се върху него означава да се фокусираме в реалността и да бъдем в нея.

Разбирам, че понякога не е лесно да живеем в настоящето, защото когато изберем да сме обсебени от вчера и да се стресираме за утре, ние си мислим, че придобиваме контрол над нещата.

Мислим си, че ако можехме да анализираме ‘вчера’ достатъчно дълго, то това ‘вчера’ ще започне да придобива повече смисъл. И ако можехме да планираме утрото достатъчно дълго, то може би ще можем да контролираме напълно какво ще ни се случи.

С изключение на това обаче, че нито едно от тези неща не е напълно истина.

Никога няма да дойде момент, в който да се чувстваме изцяло приключили с миналото и никога няма да дойде онзи момент, в който да се чувстваме изцяло сигурни с бъдещето. Но в крайна сметка, ако искаме да бъдем в мир в настоящето, то тогава е нужно да пуснем анализите и контрола от ръцете си, независимо от всичко, и да бъдем тук и сега, осъзнати в настоящия момент.

Можем или да използваме настоящото си време, за да мислим за нещата, които са минали и нещата, които предстоят, или можем да си плюем на петите и просто да скочим в този настоящ момент и да не го оставяме да ни се изплъзва. Защото, ако продължим така, то този момент ЩЕ се изплъзва, както и следващия, и следващия, и следващия, докато в крайна сметка този момент просто не се изчерпи.

Ако днес се усетите, че анализирате и оценявате миналото или се тревожите за бъдещето, то задайте си следния въпрос: какво бих спечелил, ако жертвах илюзията за контрол и вместо това се вкореня здраво в настоящия момент?

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

настоящ момент


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.