April 11

0 коментара

Най-добрият начин да се извиниш, когато нараниш някого

От Мартин Рохани

Думата „извинявай“ е една от най-силните думи в езика ни. От времето, когато сме деца, сме научени, че когато направиш нещо нередно на някой друг, то ти трябва да се извиниш.

В предучилищна възраст, ако нараниш някого, се извиняваш за това. И така още от детството си научаваме колко е важна тази дума. Обаче има моменти, в които самото изричане на тази дума не е достатъчно. Ако искате наистина да се извините на даден човек, то тогава трябва да го направите по един ударен начин.

Извинението ви трябва да бъде така направено, че то да има по-голяма сила от причината за това извинение. Ето как да се извиним по такъв начин, че нашето извинение да стигне до душата на човека отсреща.

1. Направете си равносметка защо се извинявате.

Преди да кажете каквато и да е дума, първо си направете равносметка защо се извинявате. Трябва да разберете какво е това, което сте направили , за да може да развиете истинско съчувствие към човека, на когото сте го направили. Така че първата стъпка към истинското извинение е да разберете какво всъщност сте направили. Без тази стъпка извинението ви не може да бъде истинско и човека от другата страна ще го усети.

2. Извинете се.

Както вече казах, думата „Извинявай“ е една от най-мощните думи, които можете да изречете. Изказването на глас на тази дума е сред най-важните неща, които можете да направите, когато сбъркате нещо. Това е вид признание, че разбирате вашата грешка.

3. Покажете, че разбирате защо се извинявате.

Казването на самата дума „извинявай” не е всичко, което можем да направим. Нужно е да изразим ясно и на глас, че разбираме защо се извиняваме. Споделете, че осъзнавате как вашите действия са повлияли на чувствата на човека отсреща. Покажете, че разбирате как сте накарали човека от другата страна да се почувства. Тази част е много силна и може да бъде решаваща при оправянето на бъдещите ви отношения.

4. Споделете това, което сте научили.

Всеки път, когато правим грешки е нужно да положим добросъвестни усилия, за да поправим тези грешки и да видим какво можем да научим от преживяването. Грешките, особено тези, които нараняват другите хора, ни дават важна обратна връзка за това какво можем да научим за себе си. Важно е да споделим какво сме научили, за да може да възстановим взаимното си доверие.

Помислете… може ли другият човек наистина да ви се довери, ако знае, че сте научили нищо от поведението си? Споделете това, което сте научили от грешката, която сте допуснали.

5. Признайте, че разбирате последствията.

Друга част от вашето извинение трябва да бъде признание, че разбирате, че ако повторите същата грешка, ще има последствия и евентуално по-тежки последици. Не е нужно наистина всъщност да има по-тежки последици, въпросът, е, че показвате отношение.

Човекът отсреща не може да ви се довери напълно, ако самите вие не разберете, че извършването на тази грешка отново има потенциала да има по-сериозни последствия. Уверете се, че човекът отсреща знае, че вие знаете.

6. Споделете промените, които ще направите, за да може това да не се случва отново.

Тази част може да бъде проста и кратка. Съвсем простичко споделете стъпките, които ще предприемете, за да избегнете подобна грешка в бъдеще. Така давате възможност на другата страна да разбере, че наистина ви е грижа да поправите грешките си и да работите усилено, за да имате по-здрави и хубави отношения в бъдеще.

7. Помолете за прошка.

Последната стъпка в процеса истинското извинение е конкретно да помолите другата страна да ви прости. Ако искате можете да го направите словесно, а може и с действия.

Аз лично предпочитам действията. Можете просто на другия ден да се появите с кутия бонбони, шоколад или обяда да бъде за ваша сметка поради недоразумението, което се е случило. Опитът ми е показал, че понякога бонбоните или шоколадът казват “извинявай” много по-добре от думите!

Подобен тип действия ще засилят връзката ви изключително много, защото показвате на човека, че наистина имате отношение искате да се чувства добре.

Извинението невинаги е лесна работа, но ако държите на връзката ви с човека отсреща, то тогава се извинете истински силно и изцяло.

Ако статията ви е харесала и вдъхновила, моля, не забравяйте да я СПОДЕЛИТЕ с вашето семейство и приятели във Facebook от бутоните за споделяне по-долу <3

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

как да се извиниш


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИЖКА: “10 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 10 Умения, за да се освободят от негативните емоциии и да направят промяната, която искат да видят в света.