March 26

0 коментара

Лесен начин да се освободиш от гнева и негодуванието

От Мартин Рохани

Днес ми се иска да поговорим за чувствата, които изпитваме, когато някакви вътрешни обстоятелства ни раздрусат. По-конкретно ще обърна внимание на гнева и негодуванието. Всички в даден период изпитваме тези емоции и понякога те могат да бъдат много болезнени и да разрушат това, което сме създавали с години.

Можем ли обаче да погледнем на тези чувства по друг начин? Можем ли да се освободим от тях по-бързо, отколкото си мислим?

На първо място си давам сметка, че понякога негодуванието и гневът могат да изглеждат неумишлени от наша страна, сякаш са рефлекси или реакции, на които трябва да се отдадем за дълъг период от време, в зависимост от това на колко зле са тръгнали нещата. Понякога оставаме с усещането, че гневът е нещо като оправдано отмъщение и в същото време бихме се чувствали слаби, ако го пуснем от себе си – в такива ситуации не сме сигурни какво точно да правим и в същото време негативната емоция продължава да си седи в нас и да ни разяжда.

А пък от друга страна иронията е, че има хора, които, след като са били наранени, те избират да продължават самостоятелно да нараняват сами себе си. Тоест вместо да се пречистят душевно, те продължават да пият от същата отрова, просто защото не знаят какво друго да правят – не са били научени на нищо друго. Това определено не е нещо лесно, защото в крайна сметка, когато теглим чертата, горчивината си е горчивина, без значение какви са нейните корени, тя никога няма да бъде възприемана като нещо приятно.

И тук ми се иска да погледнем горчивината, гневът и негодуванието от малко по-различна перспектива. Тази перспектива може за секунди да ти донесе повече облекчение и вътрешно спокойствие.

Психолозите са открили, че когато някой човек допусне грешка, голяма част от хората са склонни да придадат на характера на въпросния човек някакъв недостатък (например че ‘той е егоист’ или че пък ‘на нея не и пука, че наранява другите’ и т.н.).

От друга страна, когато ние допуснем някоя грешка, тогава сме по-склонни да кажем, че сме били преуморени, че сме били в тежък или неприятен период, че наистина не сме искали да нараним другите.

А също така, понеже сме свикнали да бъдем постоянно със себе си, често нашите недостатъци бързо избледняват в мислите ни и продължаваме да живеем със себе си такива, каквито сме, но когато става въпрос за други хора… тогава вече ние не оставяме нещата просто така… по-склонни сме да се оставим на импулса да ги осъдим и бавно да забравим какво са сторили.

Всичко това са просто перспективи, които могат да ни дадат повече осъзнаване, но нещото, върху което искам да наблегна тук, е следното:

Ще има моменти, в които ще ни е трудно забравим толкова бързо за нещо, което се е случило. Може негодуванието и гневът наистина да са наддали скорост вътре в теб, но от друга страна имаш един избор, който често остава скрит за очите и който може да те облекчи значително.

Можем по всяко време да изберем да НЕ позволяваме на дадена случка да задушава нашето бъдеще и просто да пуснем тази случка от ръцете си.

Някой ще каже: „Ама чакай малко… е чак пък толкова просто ли всичко?”

Ами всъщност да, толкова е просто.

Ако погледнем нещата възможно най-обективно, ще видиш, че живота ти предлага толкова много прекрасни и хубави преживявания и нови възможности, че нямаш време да тъпчеш на едно и също място и да се тровиш с негативни емоции.

В крайна сметка всички ние имаме своите недостатъци на характера и всички в някакъв етап биваме засегнати от външни случки – това е в човешката природа. И все пак ако днес ти е трудно да прощаваш или да приемаш, тогава помисли над следния въпрос: искаш ли да продължаваш да чувстваш горчивина в себе си или искаш да се чувстваш по-добре?

Често прошката и приемането може да са решението за твоето душевно лечение, като, разбира се, те сами по себе си не могат да променят миналото, но могат  да променят бъдещето ти – в душевен, емоционален и материален план.

Пожелавам ти успешна седмица!

Ако тази статия ти е харесала и вдъхновила, моля, не забравяй да я СПОДЕЛИШ с твоето семейство и приятели във Facebook <3

За Автора

Мартин Рохани

Казвам се Мартин Рохани и съм автор на книгата "73 Умения на Щастливите Хора", лектор и предприемач. Също така съм и основател на сайта - MartinRohani.com. Вярвам, че хората са много повече от това, което си мислят и че знанието за това е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от възможностите и скрития си потенциал. Мисията ми е да помагам на тези, които се борят да разгърнат личния си потенциал, да се освободят от блокиращи вярвания и задръжки, като стимулирам хората да създадат стратегии за живота, които разширяват въображението им за това, което е възможно. За да се случи това се фокусирам към развитието на автентичността и подсъзнателните натурални възможности, за да може по този начин човек практически да придобие висока самоувереност в личната си сила и истинска свобода при общуване с хората, дори и ако е търсил това с месеци или години. Моята цел не е нищо друго, освен да ти напомня, че преди всичко ние сме способни хора. За мен е достатъчно да си спомниш това, за да започнеш да използваш скритите си възможности, с които да подобриш живота си в личен, социален и финансов план.


Тагове

гнева, грешка, душевно, емоции, значение, избор, Недостатъци, отмъщение, Приятели, спокойствие, трудно, човек


Свързани публикации, които може да харесаш:

Остави своя коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

ВЗЕМИ БЕЗПЛАТНА КНИГА: “73 УМЕНИЯ НА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА”

Вече хиляди хора използват тези 73 Умения, за да направят живота си по-щастлив, по-богат и по-смислен.